Ποια είναι τα περιζήτητα επαγγέλματα στην αγορά εργασίας
Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος που υπόσχονται υψηλές αμοιβές - Πού υπάρχει αύξηση στη ζήτηση

Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας φέρνει η πανδημία του κορονοϊού που τον τελευταίο χρόνο άλλαξε σημαντικά τόσο τον χάρτη των περιζήτητων επαγγελμάτων όσο και τις νέες δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι ώστε να ανταποκριθούν στην νέα πραγματικότητα.

Η εξ αποστάσεως εργασία, η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και η έλλειψη ταλέντων σε συγκεκριμένες περιζήτητες ειδικότητες φέρνει αύξηση στις αμοιβές έως και 16% από τον μέσο όρο της αγοράς. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει επιπλέον ρόλο στην διαμόρφωση των νέων επαγγελμάτων στο πλαίσιο της ελληνικής Οικονομίας.

Τα περιζήτητα επαγγέλματα

Σύμφωνα με το World Economic Forum μεγάλη αύξηση στη ζήτηση είχαν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το digital marketing και τις υπηρεσίες υγείας.

Στις πρώτες θέσεις περιζήτητων επαγγελμάτων βρίσκονται ειδικότητες του κλάδου της Πληροφορικής που σχετίζονται τόσο με τον τομέα του cyber security και information security όσο και με τον προγραμματισμό λόγω της συνεχούς ανάπτυξης των  διαδικτυακών εφαρμογών.

Επιπλέον, οι μηχανικοί που εξειδικεύονται στην τεχνολογία cloud, οι εργαζόμενοι εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), νομικοί με εξειδίκευση σε GDPR, επαγγελματίες υγείας, και κυρίως νοσηλευτές, data analysts καθώς και στελέχη marketing με εξειδίκευση στο Digital και Social Media είναι οι κλάδοι που μέχρι το 2025 θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα το 2021

Σύμφωνα το World Economic Forum, τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα για το 2021 είναι τα εξής:

  1.    Κατ’ οίκον παράδοση προϊόντων – Ηλεκτρονικό εμπόριο (αύξηση 91% από το 2019)
  2.    Ειδικοί για επαγγελματικές συμβολές – Προσωπικοί «προπονητές» (αύξηση 51% από το 2019)
  3.    Ειδικοί πνευματικής υγείας (αύξηση 24% από το 2019)
  4.    Ειδικοί στη δημιουργία νέων εργασιακών χώρων (αύξηση άνω του 90% από το 2019)
  5.    Digital Marketing (αύξηση 33% από το 2019)
  6.    Ειδικοί στην Τεχνητή Νοημοσύνη (αύξηση 32% από το 2019)
  7.    Επαγγελματίες εκπαίδευσης (αύξηση 20% από το 2019)
  8.    Νοσοκόμοι / νοσοκόμες (αύξηση 30% από το 2019)

Πρώτη στην έλλειψη ταλέντου η Ελλάδα

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup (MEOS) που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 45.000 εργοδότες, η έλλειψη ταλέντων σε περιζήτητα επαγγέλματα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2006. Ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 80%, αποτελώντας αντίστοιχα ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, από την έναρξη της έρευνας το 2008. 

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι 4 ρόλοι με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: 

  • Πληροφορική/ Δεδομένα 
  • Βιομηχανία/ Παραγωγή 
  • Εφοδιαστική Αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες 
  • Πωλήσεις/ Μάρκετινγκ 

Οι δεξιότητες του μέλλοντος

Οι εργοδότες αναζητούν όλο και περισσότερα άτομα που δεν διαθέτουν αποκλειστικά τις τεχνικές δεξιότητες (hard skills), αλλά τις προσωπικές (soft skills), οι οποίες απαιτούνται για τις παραπάνω θέσεις. 

Σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, οι 5 top προσωπικές δεξιότητες που δύσκολα μπορούν να εντοπίσουν σήμερα είναι: 

  • Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%) 
  • Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%) 
  • Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) 
  • Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%) 
  • Επένδυση στο υπάρχον ταλέντο 

Οι Επαγγελματίες εκπαίδευσης

Η έλλειψη ταλέντων φέρνει άνοδο και μεγάλη ζήτηση σε επαγγελματίες εκπαίδευσης και αυτό γιατί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν σύντομα να προχωρήσουν σε νέα εκπαίδευση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Εξ άλλου πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους, εξοικονομώντας έτσι  χρόνο και χρήμα, παρά να προχωρήσουν σε απολύσεις και προσλήψεις νέων ατόμων. Η επένδυση στους ανθρώπους είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παραμείνει ένας οργανισμός ανταγωνιστικός. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλλαγές στα Ελληνικά δεδομένα αναμένεται να φέρει η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα εισάγει μέχρι το 2026 στην ελληνική αγορά 30,5 δισ. ευρώ. Αν τα χρήματα αυτά αξιοποιηθούν σε επενδύσεις σε ανερχόμενους κλάδους τότε θα δούμε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης με αύξηση της εργασίας σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Να σημειωθεί πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σχετικά: «Το σχέδιο ανάκαμψης προσφέρει στην ελληνική οικονομία μια μοναδική ευκαιρία να καλύψει το επενδυτικό της κενό, να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη – υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα και πλήρως».

Επίσης η προσπάθεια αναστροφής του brain drain λόγω του οποίου η Ελλάδα χάνει όχι μόνο πολλούς από τους ταλαντούχους ανθρώπους της αλλά σημειώνει και μεγάλες οικονομικές απώλειες, θα παίξει ρόλο στην δημιουργία θέσεων με ελκυστικές αμοιβές

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης κωβαιος
Πιερρακάκης: Δύσκολη άσκηση να σπάσεις το γρίφο των Πανελλαδικών, αλλά πρέπει να το επιχειρήσουμε
Υπουργός Παιδείας: Υπάρχει ένα κεκτημένο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η διαφάνεια και η διασφάλιση της δικαιοσύνης ως προς αυτές. Αυτό είναι και το...
Πιερρακάκης: Δύσκολη άσκηση να σπάσεις το γρίφο των Πανελλαδικών, αλλά πρέπει να το επιχειρήσουμε
σχολ καλαμ
Τεράστια προβλήματα στεγανότητας στα σχολεία της Καλαμάτας
Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που προκάλεσαν οι...
Τεράστια προβλήματα στεγανότητας στα σχολεία της Καλαμάτας